Puppeteers Blog

Lisää läskiä työnkulkuun, osa 2: r10k

February 1, 2018 

Edellisessä blogipostauksessa esiteltiin tyypillinen hallintarepon rakenne. Tässä artikkelissa käsitellään r10k:ta, jolla hallintarepon haaroista muodostetaan Puppet-palvelimelle vastaavat Puppet-environmentit. R10k:n asennus Puppet 4:een tai uudempaan on suoraviivaista Puppet-pakettien mukana tulevalla gem-ohjelmalla:

$ /opt/puppetlabs/puppet/bin/gem install r10k
 

Tämän jälkeen luodaan r10k:lle asetustiedosto /etc/puppetlabs/r10k/r10k.yaml:

---
 :cachedir: /opt/puppetlabs/puppet/cache/r10k
 :sources:
 control:
 basedir: /etc/puppetlabs/code/environments
 prefix: false
 remote: [email protected]:myorg/control-repo.git

Yllä oletetaan, että hallintarepo ("control repo") on jo olemassa GitLabissa tai vastaavassa, ja että SSH-avaimet on luotu ja lisätty hallintarepoon sekä mahdollisiin yksityisiin Puppet-moduulirepoihin, joihin Puppetfilessä viitataan.

Mikäli hallintarepo ei ole julkinen - mikä on erittäin todennäköistä - pitää r10k:lle osoittaa, mitä SSH-avainta sen tulisi käyttää hallintarepon itsensä ja yksityisten Puppet-moduulien lataamiseen. Tämä onnistuu muokkaamalla pääkäyttäjän SSH-asetuksia eli tiedostoa /root/.ssh/config:

Host gitlab.com
 StrictHostKeyChecking no
 RSAAuthentication yes
 IdentityFile /etc/puppetlabs/r10k/ssh/id_rsa
 User git

SSH-avaimen yksityisen osan (esim. id_rsa) pitää toki olla yllä mainitussa polussa (/etc/puppetlabs/r10k/ssh/id_rsa) ja sen tiedosto-oikeuksien pitää olla riittävän rajatut (esim. 0400).

Lopuksi - jos kaikki meni hyvin, voidaan hallintarepon kaikki haarat muuntaa Puppet environmenteiksi r10k:lla:

$ r10k deploy environment -v --puppetfile
 

Parametri --puppetfile (alias -p) aiheuttaa sen, että r10k poistaa ensin environmentit ja luo ne sen jälkeen uudestaan tyhjästä. Sivuvaikutuksena tässä on se, että kaikki Puppetfilessä mainitut Puppet-moduulit päivitetään uusimpiin versioihin, ellei niiden versiota ole erikseen määritetty.

Ajan säästämiseksi on myös mahdollista päivittää vain yksittäinen environment:

$ r10k deploy environment -v my_feature

Yllä ei myöskään käytetä parametria --puppetfile, joten olemassa olevat environmentit ainoastaan päivitetään sen sijaan, että ne jyrättäisiin sileäksi. Tarkempia ohjeita löytyy r10k:n virallisesta dokumentaatiosta.

Artikkelisarjan muut osat:

Samuli Seppänen
Samuli Seppänen
Author archive
menucross-circle